Prezent la evenimentul organizat de Asociația Industriei Semințelor din România (AISR) cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de activitate, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Șișești”, a vorbit despre rolul acestei structuri în promovarea de material biologic de calitate, capabil să facă față noilor cerințe privitoare la creșterea productivității și adaptabil la condițiile climatice actuale.
Privitor la capacitatea de producție a Uniunii Europene, în condițiile noului „Pact Verde European”, academicianul a declarat că fără adoptarea noilor metode de ameliorare a plantelor nu va exista progres.
„Dacă sunt politici sau politicieni care aduc argumente pentru ceea ce nu înseamnă progres, pe mine nu mă interesează. Este de neînțeles, și știu bine ce vorbesc, pentru că discutam cu unii dintre colegii mei prin 2005 – 2006, la intrarea noastră în UE, despre ceea ce înseamnă progres în domeniul cercetării, referindu-mă la biotehnologii.
Cum putem să-i convingem pe politicieni că deciziile fără suport științific nu au valoare și nu duc nicăieri? Cât mai trebuie să așteptăm pentru a aplica o metodă din biotehnologie pe care Argentina a adoptat-o în urmă cu 25 de ani ? Să nu mai vorbesc de Brazilia sau Canada și progresul pe care aceste țări l-au obținut.
Mă întreb dacă în Europa „Pactul Verde”, cu obiective stabilite până în anul 2050, va mai rămâne valabil. Acesta nu va putea fi implementat fără să schimbăm baza genetică, ceea ce înseamnă relațiile acesteia cu mediul, cu capacitatea de producție și cu calitatea.
Se duce o luptă în anumite domenii (notă: biotehnologii) pe care le-am considerat și le consider de prioritate absolută și fără de care la nivel european nu cred că ne putem aștepta la foarte multe succese.
Se vorbește despre agricultura regenerativă cu care sunt de acord, dar, să înțelegem, aceasta este doar o parte din agricultura pe care trebuie să o practicăm, nu este întregul.
Oare nu va trebui să lucrăm în viitor pentru a gestiona apa la nivel de metabolism în frunză? Cum o facem? Discutând într-o comisie de politicieni? Nu, lucrând inginerește.
Bărăganul românesc nu va putea fi înverzit decât dacă lucrăm cu cercetarea și cu cei care dispun de noile tehnologii.
De ce nu obligăm politicienii să ia decizii bazate pe argumente științifice? Pentru că nu este în regulă ce se întâmplă. Nici în cazul folosirii substanțelor neonicotinoide nu a primat argumentația științifică.
Eu conduc un sector public de cercetare și mă pot ghida doar după realitate. Noi asta cerem ca să putem da siguranță producției în condițiile din România.
Plecarea Marii Britanii din UE s-a produs și din cauza lipsei de libertate în cercetare.
Cum este posibil să blocăm la nivel european prin hotărâre judecătorească tehnicile de ameliorare de care vorbim azi și care sunt într-adevăr soluția? Are dreptul justiția să dicteze minții, să limiteze progresul?
Acest lucru nu a mai făcut-o decât Inchiziția cu Galileo Galilei.
Cred că trebuie să abordăm problemele altfel și să ne uităm la marile rezultate din ameliorarea genetică, fără de care nu putem concepe viitorul și siguranța alimentară.
Nimic nu este fără știință și conștiință.”
Sursa: Ana Ioniță – Valeriu Tabără: „Deciziile fără suportul științific, nu au valoare!” – REVISTA AGRIMEDIA