35 de laureați ai Premiului Nobel și peste 1.000 de oameni de știință și-au unit forțele, îndemnând deputații din Parlamentul European să susțină Noile Tehnici Genomice (NGT), în lupta împotriva crizei climatice și a insecurității alimentare.

Adresându-se direct deputaților europeni, coaliția numită WePlanet subliniază necesitatea critică a unei abordări bazate pe știință în era actuală a provocărilor de mediu, îmbrățișând NGT-urile pentru a revoluționa agricultura.

NGT-urile oferă o alternativă rapidă și precisă la ameliorareaconvențională, în special pentru culturile rezistente la factorii de stress abiotici și biotici. Coaliția WePlanet susține că, în fața unei urgențe climatice, așteptarea rezultatelor doar bazate pe metode tradiționale de ameliorare este un lux pe care nu ni-l putem permite.

Apelul se extinde la culturi cu caracteristici genetice provocatoare, cum ar fi pomii fructiferi și cartofii, unde NGT-urile ar putea juca un rol esențial în reducerea dependenței de pesticide.

Comunitatea științifică evidențiază potențialul NGT de a obțineculturi mai rezistente la boli, prin modificări genetice direcționate, aliniindu-se cu obiectivele ambițioase de reducere autilizării chimicalelor în agricultură, asigurând în același timp productivitatea.

Mai mult, coaliția WePlanet vede proiectul de regulamentprivind reglementarea NGT ca un pas crucial și subliniază că utilizarea responsabilă a NGT-urilor ar putea contribui în mod semnificativ la un viitor mai rezilient, mai aplecat către mediu și mai sigur pentru producția de alimente.

Dincolo de agricultură, NGT-urile oferă promisiuni pentru soluții medicale inovatoare și prosperitate economică. Întrucât un raport recent sugerează că eșecul de a reglementaNGT ar putea costa economia europeană 300 de miliarde de euro anual în diferite sectoare, oamenii de știință îi îndeamnă pe deputații europeni să se alinieze cu majoritatea fermierilor și experților, respingând lobby-ul anti-știință și susținândo decizie bazată pe dovezi științifice care susțin NGT, poziționând Uniunea Europeană ca lider global în elaborarea politicilor bazate pe dovezi științifice

https://www.weplanet.org/ngtopenletter?fbclid=IwAR2vwefkNRew9rA-3vwbcfkpoSzYTgLl7xs4fxFg3ahqLAZ3_928_26jboM