Randamentul producţiei agricole este determinat, într-o măsură destul de mare, de calitatea seminţelor utilizate. O sămânţă cu valoare genetică şi biologică, puritate varietală şi fizică, indici ridicaţi de germinaţie, sănătate şi vigoare, contribuie la rezultate sigure și stabile ale producției. Iar toate acestea înseamnă, de fapt, utilizarea de sămânță certificată.
Prin creşterea producţiilor obţinute din seminţe certificate de calitate, se rentabilizează implicit şi costul seminţelor, deci şi investiţia efectuată. Iar prin utilizarea de varietăţi noi, cu potenţial genetic superior, fermierii beneficiază rapid de avantajele noilor tehnologii.
Fermierii români au învățat, de-a lungul anilor, că semințele certificate sunt cele care contribuie mult, în propoție de peste 45%, la realizarea unei culturi bine răsărite.
Există însă riscul ca, după ani agricoli în care producțiile și veniturile fermierilor au fost afectate de condițiile pedo-climatice, așa cum a fost, de exemplu, anul 2022, fermierii să fie tentați să găsească alte surse de aprovizionare, mai ieftine și, de cele mai multe ori, neautorizate, sau să folosească semințe salvate în ferme, așa-numita “sămânță din hambar”.
De asemenea, odată cu dezvoltarea comerțului online, care este greu de controlat, numărul de site-uri care vând semințe cu origine îndoielnică a crescut. Mesajele promoționale sunt tentante, iar fermierii mai puțin informați ajung astfel să achiziționeze de la distribuitori neautorizați.
Conform Legii 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicată în 2014, sămânţa certificată înseamnă: în cazul hibrizilor, sămânța produsă în loturi de hibridare din sămânță de bază și care este destinată producerii de recoltă pentru consum uman, animal sau pentru industrializare;
- în cazul soiurilor, sămânța produsă direct din sămânță de bază pentru reînmulțiri sau pentru consum și care satisface cerințele impuse de reglementările în vigoare specificate pentru semințele certificate;
- la cererea autorului sau a menținătorului poate fi obținută dintr-o sămânță de prebază;
Avantajele utilizării seminţelor certificate:
- semințele certificate asigură cele mai bune şanse de a obţine producţii crescute şi stabile în condiţii climatice tot mai dificile;
- prin utilizarea seminţei certificate se garanteză menţinerea structurii genetice şi biologice iniţiale a varietăţii şi, astfel, se asigură şi semănarea unor seminţe cu capacitate foarte bună de germinare;
- seminţele certificate au indici ridicaţi de puritate varietală, valoare culturală şi stare sanitară, care concură la sporirea producţiei şi, implicit, la creşterea calităţii producţiei;
- folosirea seminţelor certificate permite raţionalizarea folosirii inputurilor în agricultură şi a celor mai eficiente tehnologii de înfiinţare şi întreţinere a culturilor;
- folosirea seminţelor certificate duce la un control mai bun împotriva bolilor şi al buruienilor, prin utilizarea varietăţilor cu genetică superioară, tot mai rezistentă şi mai adaptată;
- prin folosirea seminţei certificate, fermierii au de fapt acces la un sistem internaţional standardizat de calitate, prin controlul şi inspecţia oficială a seminţelor;
- seminţele certificate sunt urmărite pe tot traseul de multiplicare, în acest mod reducându-se mult riscurile de achiziţionare de sămânţă contrafăcută;
- odată cu sămânţa certificată, sunt oferite de către companii şi servicii de consultanţă tehnologică gratuite, prin specialişti de înaltă calificare.
Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) susține utilizarea seminţelor certificate, care pot fi cumpărate doar de la distribuitori autorizați și care au standard de calitate garantat şi potenţial productiv.