Ziua de 7 februarie 2024 este una istorică pentru sectorul semințelor și ameliorării, dar și penteu întreaga comunitate agricolă, având în vedere faptul că Propunerea de Regulament privind Noile tehnici genomice a fost adoptată de Parlamentul European cu 307 voturi pentru, 263 împotrivă și 41 de abțineri.

Votul Parlamentului European în sprijinul noilor tehnici genomice marchează un pas semnificativ înainte pentru inovarea și sustenabilitatea agriculturii în Europa. Votul în plen a susținut adoptarea acestor tehnologii de ultimă oră, recunoscându-le potențialul de a revoluționa practicile agricole, asigurând în același timp securitatea alimentară și gestionarea mediului.

Rezultatul pozitiv al votului Parlamentului European subliniază un consens din ce în ce mai mare în rândul factorilor de decizie asupra faptului că inovația pentru a sprijini agricultura sustenabilă este o necesitate.

Noile tehnici genomice oferă o gamă largă de soluții, inclusiv rezistență crescută a culturilor, conținut nutrițional îmbunătățit și impact redus asupra mediului. Folosind aceste instrumente avansate, fermierii europeni pot cultiva culturi mai sănătoase, cu randamente mai mari, contribuind la competitivitatea agriculturii și la securitatea alimentară a regiunii.

„Întrucât Europa se află în fruntea inovării agricole, integrarea cu succes a noilor tehnici genomice în practicile agricole nu numai că va stimula creșterea economică, ci va deschide calea pentru un sector agricol mai sustenabil și mai rezistent. Cu sprijinul factorilor de decizie, al părților interesate și al comunității în general, Europa poate debloca întregul potențial al acestor tehnologii inovatoare și poate deschide calea către un viitor mai luminos pentru agricultură. Vom evalua detaliile referitoare la trasabilitate, etichetarea pieței și drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat Garlich von Essen, Secretarul general al Euroseeds, asociația la care AISR este membră.

Soarta propunerii este acum în mâna Consiliului Uniunii Europene. Aprobarea Consiliului este esențială pentru a asigura aprobarea în timp util a propunerii privind Noile tehnici genomice, iar orice tergiversare ar cauza întârzieri suplimentare, împiedicând capacitatea Europei de a valorifica întregul potențial al acestor tehnologii transformatoare.

„Solicităm Consiliului Uniunii Europene să-și demonstreze angajamentul față de inovare prin alinierea la decizia Parlamentului European și să acorde prioritate adoptării unui regulament care să reglementeze noile tehnici genomice”, a adugat Garlich von Essen.