Astfel de plante din specii cultivate pe scară largă pot fi incluse în asolamentul fermelor europene cu condiția ca noile tehnici genomice (NGT) să fie acceptate la nivelul spațiului comunitar și produsele rezultate să nu se afle sub incidența legislației privind organismele modificate genetic.

Amelioratorii pot să urmărească o serie de caractere de interes pentru fermieri, pe lângă consumul specific de apă: productivitatea, toleranța la atacul insectelor, rezistența la erbicide, calitatea recoltelor etc.

Iulian Gabur, care a lucrat ca cercetător mai mulți ani în cadrul Departamentului de Ameliorare a Plantelor al Universității Justus-Liebig din Germania – una dintre investițiile de vârf din domeniul biotehnologiilor și în prezent prodecan al Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași, afirmă că productivitatea, cu tehnologia prezentă azi în ferme, poate să crească doar cu ajutorul tehnicilor care țin de ameliorarea de precizie.

În cazul cerealelor păioase ameliorarea convențională a contribuit la creșterea producției de la 2 t/ha la peste 10 t/ha. Prin ameliorarea de precizie producția ar crește cu 16% per ha, obținerea de noi soiuri ar fi mult mai rapidă (în 5 ani comparativ cu 13 – 15 ani în cazul ameliorării convenționale) iar costurile ar fi de 6 ori mai mici.

“La USV Iași suntem implicați în aproape toate tehnicile de ameliorare a plantelor, cu excepția celei transgenice.

Ne propunem să avem un Institut de genomică și biotehnologii, cu o infrastructură similară cu cea a institutului din Germania.”

Și ministrul Agriculturii a susținut construirea unui Centru dedicat noilor tehnici genomice.

În opinia cercetătorului, dacă va exista susținere financiară pentru un astfel de proiect, vor exista și specialiști, oameni dornici să se specializeze în acest domeniu, la standarde europene.

Printre programele importante în care conf.dr. Iulian Gabur este implicat se numără selecția genomică la cultura de grâu și ameliorarea lupinului alb.

Toate aceste informații ne-au fost furnizate în cadrul evenimentului “O zi din viața unui ameliorator de plante” organizat de Alianța Industriei Semințelor din România (AISR).

Sursa: Facebook Revista AGRIMEDIA