Schimbările climatice care au adus cu ele seceta, bolile și dăunătorii, sunt principalii dușmani ai plantelor. Înmulțirea populației planetei, pe de altă parte, face ca hrana să fie insuficientă, mai ales în anumite regiuni, iar efectele transformărilor geo-politice lasă și ele să se înțeleagă nevoia cât mai mare de hrană, în speță de proteină animală și vegetală. Chiar dacă Uniunea Europeană are reguli stricte în ceea ce privește utilizarea Organismelor Modificate Genetic (OMG-urile) și cultivarea plantelor modificate nu este permisă în spațiul european, această hrană este consumată, totuși, numai că vine din alte țări din afara spațiului european, un exemplu ar fi soia modificată genetic, susțin experții.

Cu timpul, datorită cercetării, oamenii de știință și fermierii au acceptat ideea că a face plantele și animalele mai puternice, prin modificări genetice care, de altfel, ele s-ar produce și natural, într-un timp mai îndelungat, este soluția. Ameliorarea genetică a plantelor este un subiect care a creat de-a lungul anilor controverse, pe de o parte, pentru cei necunoscători și oportunități pe de altă parte, pentru oamenii de știință și fermierii care trebuie să se adapteze noilor schimbări climatice, economice și sociale de la nivel mondial. Aceasta a fost și tema abordată în cadrul conferinței ”Noile tehnici genomice – reglementare, cercetare, aplicații”, desfășurată astăzi, vineri – 8 septembrie, la București.
Sursa: https://agrointel.ro/271403/noile-tehnici-genomice-conferinta-aisr-septembrie-bucuresti/