Alianța Industriei Semințelor din România (ASIR) și Forumul Asociația Producătorilor de Porumb din România (Forumul APPR) au organizat o conferință cu subiectul – „Noile tehnici genomice – reglementare, cercetare, aplicații”.
În cadrul evenimentului au fost invitați specialiști din domeniul științei agricole din afară, dar și din țară ca Iulian Gabur conf.univ.doc. la Facultatea de Agricultură, Universitatea de Științe ale Vieții, Iași; Petra Jorasch, Manager, Plant Breeding Innovation Advocacy, Euroseeds, Belgia; Eduard Barker, Șef Politici Afaceri Externe Confederația Industriilor Agricole (AIC), Marea Britanie; Joan Oatley, PhD, Associate Dean for Research, profesor la Școala de Științe Biomoleculare, Universitatea Washington, SUA.
Totodată au fost prezenți la eveniment fermieri din toată țara și specialiști din domeniul agricol.
Principalele subiecte din cadrul conferinței au fost daunele provocate de secetă și creșterea populației, fenomene care pot duce spre o criză alimentară.
Joan Oatley a punctat că una dintre soluțiile prevenției a crizei alimentare ar fi îmbunătățirea animalelor genetic. Astfel animalele ar fi mai rezistente la boli, creștere rapidă, adaptare la mediu și reproducere. Totodată, folosirea terenurilor arabile neutilizabile și producerea proteinelor. „În cazul în care Uniunea Europeană nu ar accepta și nu s-ar adapta noilor tehnici genomice atunci ar trebui să găsească alte soluții, dar să ia în calcul faptul că până în 2050 populația lumii va ajunge la 10 milioane”, a subliniat Joan Oatley.
Sursa: https://agropress.ro/noile-tehnici-genomice-in-agricultura/