Euroseeds, asociația europeană la care Alianța Industriei Semințelor din România este membră, își exprimă printr-un comunicat de presă dezamăgirea legată de faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord cu privire la propunerea Comisiei de reglementare a Noilor Tehnici Genomice (NGTs). În ciuda eforturilor președinției spaniole și belgiene, diferențele de opinii privind brevetabilitatea inovațiilor derivate din NGT au împiedicat ajungerea la un consens.

Euroseeds sprijină angajamentul Comisiei de a evalua, ca parte a unei analize mai ample a pieței, impactul pe care brevetarea plantelor și practicile aferente de acordare a licențelor îl pot avea asupra inovației în ameliorarea plantelor.

„Rezultatul acestui studiu va ajuta la stabilireaacțiunilor politice ulterioare și a posibilelor măsuri de reglementare”, a declarat secretarul general Euroseeds, Garlich von Essen.

În timp ce alte țări avansează fără restricții de reglementare suplimentare asupra plantelor rezultate cu ajutorul NGTs, Euroseeds avertizează că întârzierile Europei de a ajunge la un consens pune piedici pentru cercetătorii, amelioratorii și fermierii europeni.

„Cu cât procesul de luare a deciziilor este întârziat mai mult în Europa, cu atât mai mult cercetătorii, amelioratorii și fermierii noștri pierd din progres și competitivitate”, a adăugat von Essen.

Euroseeds îndeamnă la o abordare de reglementare diferităpentru NGTs în Europa, pentru a se alinia la consensul și practicile științifice globale.

„Solicităm statelor membre să acționeze de urgență în favoarea inovației în ameliorarea plantelor în Europa și să asigure cadrul juridic necesar tuturor părților implicate pentru a sprijini progresul atât de necesar în cercetare și dezvoltarea de produse”, a concluzionat von Essen.

Comunicatul de presă al Euroseeds poate fi consultat accesând următorul link: EU Council deadlock on NGTs further delays innovation for Europe’s plant breeders and farmers – Euroseeds