Alianța Industriei Semințelor din România, împreună cu Forumul APPR și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, au organizat, vineri 8 septembrie 2023, la Hotel Novotel București, o întâlnire importantă pentru viitorul fermierilor europeni, eveniment care a ajuns la a VII-a ediție.

Moderatorul evenimentului a fost Cristina Cionga, director adjunct al Forumului APPR.

Deschiderea oficială i-a revenit secretarului de stat MADR Dragoș Costin Telehuz, care a vorbit despre importanța noilor tehnici genomice.

Conferința, intitulată “Noile Tehnici Genomice – Reglementare/Cercetare/Aplicații”, a avut invitați la ediția din acest an specialiști din Belgia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și România. Agenda conferinței a inclus subiecte de interes imediat, prezentate de:

  • Petra Jorasch – Manager, Plant Breeding Innovation Advocacy, Euroseeds;
  • Edward Barker – Șef politici și Afaceri Externe Confederația Industriilor Agricole (AIC), Marea Britranie;
  • Jon Oatley, PhD, Associate Dean for Research, Profesor, Școala de Bioștiințe Moleculare, Universitatea din Washington, SUA;
  • Iulian Gabur – Conferențiar Universitar Doctor, Facultatea de Agricultură, Universitatea de Științe ale Vieții Ion Ionescu de la Brad din Iași.

În cadrul eveniemntului a fost prezentat și mesajul de la Bruxelles al europarlamentarului Carmen Avram, care a vorbit despre provocări și despre atacurile asupra tehnologiilor genomice, subliniind că există atacuri nefondate și agresive din partea unor organizații care nu au legătură cu tehnologiile și cu știința

Întâlnirea a continuat cu un panel de discuții pe baza temei conferinței, despre care au vorbit specialiștii prezenți, subliniind faptul că noile tehnici genomice au la bază cercetarea și știința aplicată în sprijinul agriculturii sustenabile și a siguranței alimentare.

La final, Vicepreședintele ASAS, prof. Aurel Badiu, a tras concluziile conferinței cu tema “Noile Tehnici Genomice – Reglementare/Cercetare/Aplicații”.

Sursa: https://www.cotidianulagricol.ro/aisr-noile-tehnici-genomice-reglementare-cercetare-aplicatii/