Profesor Wayne Parrott: Noile tehnici genomice au un rol foarte important în securitatea alimentară globală

Ameliorarea plantelor (obținerea unor soiuri mai bune, prin metode științifice) și noile tehnici genomice ajută la securitatea alimentară globală, potrivit participanților la conferința “Inovația în ameliorarea plantelor – Rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală”, care a avut loc recent, la București, în organizarea AgroBiotechRom, Asociația Producătorilor de Porumb din România și Alianța Română a Industriei Semințelor.

Distinsul profesor Wayne Parrott de la Universitatea din Georgia, Institutul de ameliorare a plantelor, genetică și genomică, a avut amabilitatea să vină în România pentru a fi speakerul cheie al evenimentului. Cu această ocazie, Financial Intelligence a avut un scurt interviu cu domnia sa.

Wayne Parrott: Ameliorarea plantelor există de când a început agricultura. Ce s-a schimbat este că acum avem mai multe instrumente ca să putem face modificările mai rapid și mai precis decât le-am făcut în trecut.

Deci nu facem alt tip de schimbări, ci facem ceea ce s-a făcut dintotdeauna, dar într-un mod mai rapid şi mai ţintit.

Am trecut printr-o perioadă în care prioritatea de a livra produse era mai importantă. Bunicii mei, de exemplu, nu au avut niciodată legume proaspete iarna. Acum beneficiază de produse pe tot parcursul anului. Și pentru a crea un pol de livrări, amelioratorii au trebuit să intensifice rezistenţa şi capacitatea de transport şi au cam uitat sau nu au avut instrumentele necesare pentru aromă și gust. Acum noi ne întoarcem şi facem lucrurile în aşa fel încât mâncarea să fie mai specială din punct de vedere al aromelor şi gustului, pentru soiuri diferite de fructe și legume.

Citește mai mult pe https://financialintelligence.ro/profesor-wayne-parrott-universitatea-din-georgia-criza-alimentara-daca-va-veni-va-fi-din-cauza-reglementarilor-si-nu-de-la-stiinta-si-tehnologie/