Organismele modificate genetic (OMG) sunt un subiect fierbinte în Europa, iar statele membre și Comisia Europeană sunt reticente față de introducerea în cultură. În SUA însă, ele sunt utilizate pe scară largă. Războiul din Ucraina și influența asupra pieței alimentare globale a redeschis discuțiile despre oportunitatea unei deschideri mai mari față OMG-uri.

Wayne Parrott, profesor și cercetător în Științele culturilor și solului la Universitatea din Georgia, explică într-un interviu ce reprezintă tehnologiile de editare genomică și care este impactul lor asupra pieței alimentare americane.

Temerile din UE legate de organismele modificate genetic au la bază atât impactul asupra mediului, cât și eventuale influențe ale acestora asupra organismului uman.

Profesorul Parrott, prezent în România, a participat miercuri la conferința „Plant Breeding Innovation – The role of the new genomic techniques in the global food security”, organizată cu sprijinul Ambasadei SUA la București, la Grand Hotel Bucharest.

„Dacă ne uităm la ceea ce a făcut ameliorarea plantelor în ultimul secol, am obținut mii și mii de soiuri adaptate la diferite condiții de creștere, mai hrănitoare, cu un gust mai bun, mult mai potrivite pentru orice nevoie a societății.

Există o roșie pe piața din Japonia care produce niveluri mai ridicate de compus care scade tensiunea arterială. Este foarte ușor să ne imaginăm un număr nelimitat de produse – imaginați-vă mere care nu se înnegresc, uleiuri de calitate superioară, culturi cu mai multe vitamine, plante ornamentale de culori diferite”, a declarat Wayne Parrott pentru G4Media.ro.

Profesorul american a mai afirmat că una dintre cele mai utilizate tehnologii de editare genomică, denumită CRISPR-Cas9, a „fost descoperită în bacteriile care produc iaurtul și ceea ce făcea inițial era să caute ADN-ul provenit de la viruși și apoi să îl taie, așa că  tot ce au făcut a fost să adapteze CRISPR-Cas9 pentru a căuta ADN-ul pe care noi nu îl dorim”.

Citește mai mult pe https://www.g4media.ro/de-la-rosii-care-reduc-tensiunea-arteriala-pana-la-plante-care-rezista-conditiilor-severe-ce-este-editarea-genomica-si-cum-poate-modifica-plantele-interviu-cu-wayne-parrott-profesor-la-uni.html