Ziua Semintelor Certificate - 2018

AISR CONTINUA SEMINARELE DE INFORMARE A FERMIERILOR

Inceputa in anul 2016 la Negresti, Vaslui, seria de seminare privind  necesitatea utilizarii semintelor certificate a continuat in 2017 la Braila si Craiova.

In acest an Alianta Industriei Semintelor din Romania va organiza trei seminare, dupa cum urmeaza:

Tg.Mures - 17 octombrie; Hotel Grand;

Botosani - 26 octombrie; Hotel Rapsodia City Center;

Slatina - 7 noiembrie; Hotel Bulevard Prestige;

„Sămânța certificată transmite produsului recoltat calitățile nutritive, răspunde nevoilor consumatorilor, dar și agricultorilor și crescătorilor de animale. Prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implică și folosirea semințelor certificate, se respectă mediul înconjurător, atât de important pentru noi toți”, arata Antonia Ivașcu, directorul executiv al Aliantei.

Utilizarea semințelor certificate garantează obținerea unor producții mari, constante, predictibile și de calitate. Astfel, în anul 2018, fermierii au obținut producții bune, chiar performante la unele specii în anumite zone, în ciuda fenomenelor climatice adverse.

În România, piața semințelor este aliniată la sistemul European de calitate, etichetare și ambalare, care este aplicabil în toate statele europene, tocmai pentru a elimina posibilele pericole pentru sănătatea umană și mediu. De aceea, AISR deruleaza aceasta acțiune de amploare pentru susținerea utilizării semințelor certificate de către fermieri și de contracarare a fraudelor privind sămânța contrafăcută, regăsită aproape la toate speciile și categoriile de semințe.

“Este important să informăm fermierii asupra riscurilor pe care și le asumă prin cultivarea semințelor contrafăcute. AISR va colabora cu detectivi particulari care vor derula o analiză competentă și obiectivă a pieței de semințe. Piața semințelor certificate este foarte expusă la comerțul fraudulos, de aceea publicul trebuie să înțeleagă cât de dăunătoare sunt semințele contrafăcute”, susține directorul executiv al Asociației.

„Trebuie să ne gândim la importanța calității recoltelor noastre, la originea produselor și să consolidăm ideea de sămânță certificată. Sectorul industriei de semințe trebuie să fie recunoscut ca sector cheie, ca ajutor pentru obiectivele politicilor de stat și trebuie susținut să-și ridice competitivitatea și să dezvolte soluții la provocările viitorului. Dorim ca asociația să-și facă simțită cat mai mult prezența în peisajul agriculturii românești”, mentioneaza  directorul executiv al AISR.

Persoanele interesate de participare la seminare sunt invitate sa contacteze Asociatia AISR pe adresa de mail: office@aliantasemintelor.ro

Invitatie Ziua Semintelor Certificate 2018_Botosani.jpgInvitatie Ziua Semintelor Certificate 2018_Slatina.jpgInvitatie Ziua Semintelor Certificate 2018 _Tg  Mures.jpg

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.