Speakeri ai Simpozionului International

“Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile si eficiente”

 

Dr. Petra Jorasch

petra jorasch.jpg

           Doamna Petra Jorasch a absolvit studii de biologie moleculară la plante în anul 1999      

            În aprilie 2000 a devenit expert in drepturi de proprietate intelectualtă (IP) la GFPi Service Ltd., o companie care sprijină industria germană de ameliorare a plantelor in chestiuni legate de IP și  transfer de tehnologie. În acest rol, a acumulat o bogată experiență în domeniul legislației patentelor biotech și a înregistrării soiurilor, dar și în acela al reglementării cadrului noilor tehnici de ameliorare a plantelor. De asemenea, deține o vastă experiență în coordonarea și organizarea consorțiilor de cercetare și transferului de tehnologie.

            Între anii 2014 și 2017 a fost secretar general adjunct al Asociației Germane pentru Ameliorare a Plantelor (BDP).

            Din februarie 2017 coordonează activitățile de promovare și susținere a inovației în domeniul ameliorării plantelor ale Asociației Europene a Semințelor (ESA).

 

   Dr. Slawomir Sowa

Slawomir Sowa.jpg

Slawomir Sowa și-a obținut diploma de master în anul 1994, la Universitatea Științelor Vieții din Varșovia (Polonia), unde s-a specializat in fiziologia plantelor si culturi in vitro. Cercetările sale asupra reproducerii in vitro și modificărilor apărute la secară, făcute la Institutul de Ameliorare și Aclimatizare a Plantelor din Polonia în colaborare cu Universitatea din Hamburg (Germania), i-au adus titlul de doctor în științe.

            A lucrat ca cercetător invitat (visiting scientist) la Universitatea din Manitoba, Winnipeg (Canada).

            În prezent este conducătorul Laboratorului OMG din cadrul Departamentului de Biotehnologii Vegetale și Citogenetică al Institutului de Ameliorare și Aclimatizare a Plantelor. Laboratorul pe care îl coordoneazxă este acreditat conform standardelor ISO 17025 ca Laborator Național de Referință în rețeaua Laboratorului European de Referință pentru alimente și furaje modificate genetic.

            Dr. Sowa a fost implicat în numeroase studii asupra organismelor modificate genetic, referitoare la coexistență, organisme nevizate și detectarea, identificarea și cuantificarea prezenței OMG in seminte convenționale, alimente si furaje.

 

 

Prof. Dr. Joachim Schiemann

joachim Schiemann.jpg

            Prof. dr. Joachim Schiemann a fost directorul Institutului pentru Biosecuritate în Biotehnologia Plantelor la  Institutul Julius Kuehn (JKI), Centrul Federal pentru Cercetări în domeniul Plantelor Cultivate al Germaniei, până la pensionarea sa, în septembrie 2016.

            Din 2006 este profesor onorific al Universității din Luneburg. A coordonat numeroase proiecte naționale și europene în domeniul cercetărilor asupra biosecurității. Cel mai recent dintre acestea este proiectul GRACE (GMO Risk Assessment and Communication of Evidence; http://www.grace-fp7.eu).

            Între anii 2000 și 2003 a fost membru al comitetului științific pentru culturi vegetale din cadrul Directoratului General pentru Protecția Sănătății și al Consumatorilor al Comisiei Europene.

            Din 2003 până în 2009 a fost membru al panelului științific pentru OMG al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

            Din 2002 până în 2012 a fost membru al Comitetului Executiv al Societății Internaționale pentru Cercetări de Biosecuritate (ISBR), iar între 2004 și 2008 și președinte al ISBR.

            Începând din 2004 este membru al comitetului de conducere al Platformei Europene pentru Tehnologie „Plante pentru Viitor”.

 

 

  Agnès Ricroch PhD, HDR

Agnès Ricroch.jpg

             Agnès Ricroch este profesor asociat la disciplina Genetică Evolutivă și Ameliorarea Plantelor la Universitatea din Paris și conferențiar la Pennsylvania State University, Colegiul de Științe Agricole, SUA.

            Domnia sa și-a susținut masteratul în biologia și fiziologia Plantelor la Universitatea „Pierre și Marie Curie” din Paris. Ulterior a obținut titlul de doctor în Genetica și Ameliorarea Plantelor la Universitatea Paris – Sud, Orsay, ca și abilitarea de a coordona colective și lucrări de cercetare (HDR).

            Cercetările sale se concentrează asupra politicilor bazate pe dovezi științifice în domeniul biotehnologiilor. Principalele sale obiective de cercetare sunt inovarea în agricultură, ameliorarea plantelor și biotehnologii.  

            Activitatea sa a fost recompensată de către Academia Agricolă a Franței cu Premiul Special (Fundația Limagrain) în anul 2012, pentru contribuțiile în biotehnologia plantelor.

            Din 2014 este expert în cadrul grupului științific francez „Biotehnologia Vegetală”. În 2015 a fost aleasă drept „Femeia anului în Reglementarea și Legiferarea Biotehnologiilor”. Din același an este conducătoarea grupului „Durabilitate – Inovația – Resurse – Etică” la Universitatea Paris-Sud din Paris-Saclay.

            Este membră a Academiei Agricole Franceze din 2015, iar din 2017 secretara Departamentului pentru Științele Vieții al aceluiași for.

            Din 2016 conduce grupul de lucru „Noi biotehnologii pentru agricultură și alimentație” al Academiei Agricole Franceze, grup ce își propune studiul noilor tehnologii de editare a genomului.

 

Emil-Florian Dumitru

Emil-Florian Dumitru.jpg

            Emil – Florian Dumitru este un tânăr fermier, care cultivă floarea-soarelui, ovăz, grâu și lucernă pe 170 de hectare.

            În 2002 și-a încheiat studiile de drept, iar în 2009 a obținut un master în Management și Marketingul Viticol.

            Începând din 2014 a condus Organizația Națională a Industriei Viticole, ca director executiv. În 2015 a fost ales președinte al Federației Naționale PRO AGRO. Din această poziție, conduce activitatea Consiliului federației și prezidează lucrările Adunării Generale. Este împuternicit să reprezinte public poziția federației și să susțină interesele membrilor ei în relațiile cu autoritățile naționale și internaționale. Din anul 2017 este și membru al Consiliului Economic și Social al României (CES).

                                                                                             

 

Prof.dr. Doru C. Pamfil

Doru C. Pamfil.jpg

            Profesorul Doru Pamfil predă Microbiologia Plantelor și Biotehnologii Vegetale la Universitatea de Științe agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj. Domnia-sa este și profesor onorific al Universității din Andaluzia, Spania.

             Dl. Pamfil mai conduce și Consiliul Școlii Doctorale de la USAMV Cluj, Institutul pentru Cercetare Horticolă Aplicată din Transilvania și Centrul de Cercetări pentru Biotehnologii Agricole afiliat Academiei Române.

            Și-a susținut lucrarea de doctorat în anul 1984 în domeniul fiziologiei plantelor, iar principalele sale cercetări au vizat biotehnologiile vegetale.

            Este membru al Academiei Române din 2015, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din 2006 și președintele Comisiei pentru Biotehnologii.

            Este membru al comitetului de conducere al ENGL (JRC-Ispra) din 2002 și a fost membru al comitetului de conducere al „Parteneriatului European pentru Inovare”.

            A coordonat peste 30 de proiecte de cercetare și a publicat mai mult de 300 de articole științifice.

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.