Seminte de calitate pentru fermieri

 

SEMINTE DE CALITATE PENTRU FERMIERI

 

Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) este o asociatie care reuneşte companii de prestigiu din domeniul cercetării, ameliorării, producerii şi comercializării seminţelor cu genetică superioară care dorește să fie “ vocea semintelor certificate” in agricultura din țara noastră.

Obiectivul nostru principal al asociatiei este promovarea folosirii semintei certificate de catre toti fermerii din Romania si a intelegerii beneficiilor utilizarii acesteia. AISR doreste ca din ce in ce mai multi fermieri sa inteleaga ca folosirea semintelor certificate inseamna o productie sigura si, implicit, profit pentru ferma.

AISR va incerca sa transmita mesaje clare si concrecte privind calitatea semintelor, filiera certificarii, avantajele utilizarii semintelor certificate, metode de depistare a contrafacerilor pentru a ajuta agricultura romaneasca sa progreseze si sa beneficieze de o dezvoltare cat mai durabila.

In lantul obtinerii semintelor de calitate cel mai important loc in ocupa “Certificarea calitatii semintelor”. Acest termen  reprezinta un ansamblu de operatiuni de control si verificare in principalele faze ale procesului de multiplicare, conditionare,  ambalare, etichetare si sigilare care asigura ca produsele, procedeele si serviciile sunt conforme cu regulile si normele tehnice specifice, care se efectueaza de catre LCCSMS si ITCSMS-uri pe intreg teritorului Romaniei. Toate companiile producatoare de seminte trebuie sa treaca prin acest sistem de control si certificare.

Operatiunile multiple si laborioase, constau in:

            a) inspectia in camp a culturilor semincere pentru stabilirea valorii biologice a semintelor  din punct de vedere al identitatii, autenticitatii, puritatii varietale si starii fitosanitare;

            b) controlul prin sondaj in principalele momente ale procesului de recoltare, transport si prelucrare;

c) determinarea conditiilor tehnice de calitate a semintei cuprinzand puritatea fizica, germinatia, starea sanitara sau alte conditii specifice speciei  care se efectueaza prin prelevarea de probe si analiza acestora dupa metode standardizate;

            d) controlul starii sanitare privind lipsa organismelor daunatoare de carantina se realizeaza direct in camp sau prin probe analizate in laborator de  autoritatea fitosanitara si care emite documentele de constatare;      

            e) verificarea autenticitatii si puritatii varietale in pre si postcontrol prin metode si tehnici adecvate prin teste de laborator sau in parcele de control. Postcontrolul se organizeaza pentru toate categoriile biologice de seminte destinate multiplicarii si se efectueaza in campurile de testare ale Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.), sau a altor institutii si agenti economici abilitati de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale .

 Certificarea oficiala se concretizeaza prin eliberarea documentelor de inspectie in camp si analizele (testele) de laborator si prin aplicarea pe ambalajele care contin  seminte care corespund conditiilor de calitate prevazute in norme, pe specii sau grupe de specii, a etichetelor oficiale sau, dupa caz, a vignetelor oficiale si eventual a sigiliilor (plombelor);

In mod explicit “luarea probelor” – sondarea – se refera la un ansamblu de operatiuni prin care dintr-un lot de seminte se extrage o proba de analiza, astfel incat indicii de calitate determinati din aceasta proba sa reprezinte intregul lot de seminte, dupa care se efectueaza “Teste de calitate a semintelor”

Fermierii trebuie sa stie ca “Testele de calitate a semintelor “sunt efectuate de inspectii autorizate, conform unor metodologii acreditate si se refera la puritatea fizica, componenta botanica, germinatie si umiditate. Aceste teste sunt aplicate tuturor probelor companiile producatoare de seminte si doar semintele care au documentele  de control si certificare  trebuie achizionate de catre fermieri, pentru a avea garantia unei productii cat mai mari si de calitate.

Puritatea fizica  este testul care determina componenta gravimetrica a probei care se analizeaza si prin deductie componenta lotului de seminte, exprimata procentual.

Componenta botanica este testul care determina identitatea diferitelor specii de seminte si materii inerte care compun proba.

Testul de germinatie stabileste potentialul maxim de germinatie al semintelor din lotul de seminte, care poate fi folosit pentru a compara calitatea diferitelor loturi si de asemenea pentru a aprecia valoarea de insamantare in camp.

Determinarea umiditatii este analiza care determina continutul procentual in apa al semintelor.

Masa a 1000 seminte este testul care stabileste marimea semintelor exprimata prin masa a 1000 seminte , MMB, la umiditatea existenta in momentul determinarii, din proba de laborator. Testul este deosebit de important pentru fermieri in sensul calcularii densitatii de semanat.

Totodata in laboratoarele LCCSMS si ITCSMS-urilor se determina starea fitosanitara,  un test prin care se stabileste prezenta sau absenta daunatorilor (infestare) si a organismelor patogene (infectare) care se transmit prin seminte. 

Alte teste speciale efectuate de LCCSMS si ITCSMS-uri in sensul sprijinirii Fermierilor in achizionarea unor seminte de calitate, sunt: Masa hectolitrica, Viabilitatea, Energia germinativa si Cold testul. 

Masa hectolitrica este analiza pentru determinarea masei unui hectolitru de seminte, exprimata in kg.

Viabilitatea se refera la determinarea viabilitatii, adica a capacitatii germinative potentiale totale a semintelor de grau, orz, porumb, floarea soarelui si mazare.

Energia germinativa este testul prin care se determina viteza de germinare a semintelor si se exprima prin procentul de seminte germinate intr-o perioada egala cu 1/3 ˝ din durata stabilita pentru determinarea facultatii germinative.

Cold testul este testul la rece care determina comportarea semintelor in conditii suboptime, asemanatoare conditiilor din camp dupa semanat, pe care fermierii le intalnesc adesea in fermele lor.

Acestea sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o samanta de calitate, care se certifica de catre LCCSMS si ITCSMS-uri si care este recomandata Fermierilor spre utilizare.

Toate aceste însuşiri biologice, fiziologice şi culturale sunt garantate prin certificarea şi controlul efectuat pe parcursul determinării autenticităţii, purităţii varietale şi stării fitosanitare, după reguli şi procedee tehnice standardizate.

Asa cum se cunoaste pentru obţinerea rezultatelor scontate la înfiinţarea culturilor agricole un rol foarte important îl are calitatea sămânţei, care determina intr-un procent mai mare de 20% reusita culturii.

 


© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.