ALTERNATIVE INOVATOARE ÎN AMELIORAREA PLANTELOR

FUNDAMENTUL AGRICULTURII DURABILE SI EFICIENTE

 

In Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a avut loc in data de 31 mai Simpozionul International   “Alternative inovatoare în ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile și eficiente” organizat de asociatile profesionale ABR si AISR. 

IMG_0467.JPG

La organizarea acestui simpozion internațional pe o temă strâns legată de noutățile din agricultură a paticipat Academia Română, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ESA (European Seed Association) si Europabio.

Comentariile de deschidere au fost adresate publicului de Acad. Cristian Hera din partea Academiei Române și de Prof. Gheorghe Sin, Președinte al ASAS.

academician hera.JPG

Toate sesiunile au fost moderat de dr. Doru Pamfil, președintele Comisiei Biotech a ASAS.

doru pamfil.JPG

Speackeri internaționali și-au adus contribuția la acest eveniment, prezentând importanța inovației în creșterea plantelor (Petra Jorasch, Asociația Europeană a Semințelor), de ce noile tehnologii de reproducere sunt inovații pentru o creștere durabilă și responsabilă (Dr. Slawomir Sowa, Director Al Laboratorului Național de Referință pentru controlul OMG-urilor, parte a Institutului de creștere și aclimatizare a plantelor din Polonia). Mai mult, au fost abordate și câteva subiecte foarte specifice, cum ar fi editarea genomilor (Joachim Schiemann, Centrul Federal de Cercetare pentru Plantele de Câmp din Germania).

Agricultura de precizie, una dintre subiectele cele mai importante ale momentului, alături de reglementarea și evaluarea riscurilor biotehnologiilor verzi au fost aduse în atenția audienței (Agnes Ricroch, secretar al "Științelor vieții" din Agricultură Academia Franței).

 

În acest context, Emil Dumitru, președintele ProAgro, Federația Fermierului, a vorbit despre modul în care inovația încurajează concurența pe piață.

Emil Dumitru.JPG

La eveniment au participat peste 100 de invitați, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Academiei Oamenilor de Stiinta Romani, Autorității pentru Siguranța Alimentelor și Furajelor, Institutului de Fototehnie Porumbeni-Republica Moldova, Laboratorului de Testare a Semințelor, Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, Laboratorul de Testare a Semințelor, Ambasadele SUA și Olanda, CCIFER, profesori de la universitatile din Bucuresti, Timisoara, Pitesti, institute si statiuni de cercetare de profil agricol si horticol, agricultori și agri media.

Prezenti in  numar mare la eveniment membrii AISR de la toate companiile membre s-au bucurat de prezentarile stiintifice deosebit de valoroase.

 

Importanța inovațiilor din domeniul ameliorării plantelor, pentru sectorul semințelor din U.E „ a fost prezentata de Petra Jorasch, director, Plant Breeding and Innovation Advocacy din cadrul European Seed Association (ESA). Petra Jorasch a subliniat dece avem nevoie de ameliorarea plantelor pentru a crea variatie si a selecta cele mai bune plante, continuand cu o succesiune de metode de ameliorare, care s-au îmbunătătit pe parcursul anilor constant.

Petra Joraschs.JPG

Editarea genelor  si importanta acestei metode pentru amelioratorii ofera eficiență și precizie prin reducerea perioadelor de cercetare-dezvoltare și ameliorare, ceeace are importantă pentru plantele cu durată mare de generare, dar si pentru culturile cu boli și dăunători cu evoluție rapidă,  fiind totodata o  metoda este accesibilă și relativ ieftină.

In acest fel fermierii, cultivatorii, procesatorii și consumatorii europeni care au la dispoziție o paletă mai săracă de produse pot profita de obtinerea rapida a unor soiuri/hibrizi de mare valoare.

Din pacate politicile inconsecvente de la o țară la alta îngreuneaza colaborările în domeniul cercetării și ameliorării si au un impact negativ asupra comerțului cu semințe, deci asupra comerțului cu produse agricole, impactul negativ diferențiat asupra inovațiilor din sectorul ameliorării, de la o țară la alta  fiind deosebit de important. In finalul prezentarii Petra Jorasch a subliniat faptul ca „Hibrizii de plante generați prin metodele de ameliorare de ultimă oră nu ar trebui să facă obiectul unor reglementări diferite – sau suplimentare –, dacă ar fi putut fi obținuți și prin metode de ameliorare mai vechi, sau în urma unor procese naturale, fără intervenție umană”.

 

Noile tehnici de ameliorare a plantelor: inovații pentru o creștere durabilă și responsabilă” au fost prezentate de Sławomir Sowa de la Institutul de Ameliorare și Aclimatizare a Plantelor – Institutul Național de Cercetare, Polonia

Sławomir Sowa s-a abordat pentru inceput la problematicile agricole din U.E  si provocările intensificării producției de culturi agricole, referindu-se la:

Slavomir Sowa.JPG

 • Schimbările climatice
 • •      Fertilitatea solului (nivelul scăzut al materiei organice, eroziunea solului și fenomenul deșertificării)
 • •      Rarefierea resurselor de apă (degradarea solului, gradul de salinitate)
 • •      Nivelurile scăzute de substanțe nutritive (N, P, K)
 •  
 • Degradarea solurilor arabile din U.E.
 • •      Protecția împotriva atacurilor dăunătorilor și bolilor; combaterea buruienilor (pesticide, gestionarea integrată a dăunătorilor)
 • •      Furnizarea energiei (emisiile de gaze de seră, energia bazată pe combustibilii fosili, amprenta energetică)
 •  
 • Reducerea diferențelor de producție medie, în U.E.
 • •      Țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare
 • •      Diferențe între regiunile Europei (de ordin social, economic; factori politici)
 • •      Accesul la inovații (IMM-uri, cercetare și dezvoltare, bioeconomie)

S-au trecut in revista noile tehnici de ameliorare a plantelor cresc capacitatea de inovare (nucleaza deget de zinc ; Nucleaza TALE (TALENs);  Sistemul CRISPR-Cas ; Mutageneza direcționată cu oligonucleotide (ODM);Cisgeneza și intrageneza ; Metilarea ADN mediată de ARN (RdDM);Grefarea (pe portaltoi MG); Ameliorarea inversă ; Agroinfiltrarea (agroinfiltrare în sens strict al termenului, agroinoculare, „floral dip”), toate aceste metode inovative ducand la progres  în ameliorarea și cercetarea din domeniul plantelor.

Deoarece este nevoie de crearea unor punți între cercetare, tehnologie și „actori” (inclusiv fermieri, industrie și ONG-uri), U.E. a adoptat politici destinate intensificării inovațiilor în agricultură și sectoarele alimentare, deorece stiința, tehnologia și inovația promovează competitivitatea, productivitatea și dezvoltarea durabilă.

Noile tehnici de ameliorare sunt o ocazie pentru agricultura bio , deoarece piața produselor bio crește continuu, în U.E., alimentele bio joacă un rol important în abordarea problemei securității alimentare, iar agricultura bio respectă ciclurile de viață naturale și mediul, restrictionand utilizarea  pesticidelor și îngrășămintelor.

Amelioratorii europeni din sectorul plantelor sunt foarte interesați să utilizeze noile tehnici de ameliorare, deoarece acestea  oferă mai multă rapiditate și precizie, precum și reducerea costurilor de ameliorare a plantelor. De aceea un statut legislativ clar al noilor tehnici de ameliorare constituie condiția aplicării acestor tehnologii în sectorul de ameliorare al Uniunii Europene. „Trebuie să producem mai mult, cu mai puține resurse naturale!” a concluzionat Sławomir Sowa.

 „Cum vor fi reglementate plantele generate prin inginerie genomică? Reglementarea biotehnologiilor vegetale, aplicațiile agricole și evaluarea riscurilor”, a fost prezentarea Profesorului Joachim Schiemann,Thorben Sprink, Frank Hartung.

Joachim Schiemann.JPG

Intrand in detalii de genetica Dr.Joachim Schiemann a prezentat  Legislația Uniunii Europene privitoare la organismele modificate genetic, cu referire la Tehnicile de modificare genetică si la Tehnici care nu conduc la modificări genetice. In opinia profesorului,”Ameliorarea plantelor poate fi privită ca un proces continuu, din ce în ce mai eficient și mai precis. Oamenii au realizat întotdeauna selecții, pentru obținerea unor mutații”. Ingineria genomică este utilizată pentru a îmbunătăți reziliența în mediile supuse schimbării, prin ameliorarea caracterelor abiotice și rezistenței la boli – caracteristici valabile în cazul plantelor, animalelor și oamenilor (ex.ciuperci care nu se brunifica).

Ameliorarea plantelor, axată pe agricultura durabilă și productivă devine astfel mijloc de abordare a securității alimentare și nutritive, a modificărilor climatice și sănătății umane.

 “Editarea precisă a genomului la confluența cu agricultura de precizie” material prezentat de Agnès Ricroch, Asoc.Prof.Life Science and Helth, AgroParisTech, Franta.

Agnes Ricroch.JPG

In acest moment Europa este blocată politic de propriul principiu al precauției si este incapabilă să abordeze pozitiv noile tehnici de editare a genomului și ingineria genetică motiv pentru care oamenii de stiinta propun o nouă abordare pentru reglementarea biotehnologiilor vegetale. Unul dintre cele ami concludente exemple este o importanta cultura de bază la nivel mondial,cartoful dulce, care este o plantă natural transgenică care a fost modificată genetic cu mii de ani în urmă, in mod natural de către o bacterie din sol. Noile tehnologii de editare a genomului au apărut ca o modalitate de a răspunde provocărilor din agricultură.

Editarea genomului ar putea grăbi semnificativ  programele de ameliorare: de la 7-25 ani până la 2-3 ani, atâta timp cât  specificitatea țintei depășește în mod eficient necesitatea de a trece printr-o serie de generații de plante pentru a obține o combinație genetică particulară.

În funcție de reglementări, s-ar putea deschide terenul pentru companiile mai mici și, eventual, ar conduce la dezvoltarea a numeroase caracteristici: îmbunătățirea randamentului și rezistenței la dăunători;  o toleranță crescută la secetă; beneficii nutriționale sporite.

Plante comestibile cu proprietăți nutriționale modificate, obținute prin biotehnologii pot oferi:

- Biofortificare (Banană, manioc, porumb, cartof,  căpșuni, sorg, tomate -Îmbogățite în vitaminele A, B9, & C,  zinc, fier și proteine);

- Limitarea risipei alimentare (Cartofi și mere care nu devin maro prin oxidare);

- Dietă umană mai sănătoasă (Camelină cu continut ridicat de acid oleic de saturație joasă);

- Digestibilitate mai bună pentru animale (Lucernă cu conținut scăzut de lignină,  Orz cu fitază crescută);

- Calitate (Ananas îmbogățit în licopeină;Struguri pentru vin cu conținut crescut de anthocianină; Orez aromatic).

Noile tehnici de precizie pentru editarea genomului sunt considerate pe scară largă drept elemente-cheie ale noilor metode de ameliorare care servesc inovării agricole și în Europa. Din nefericire, între statele membre ale UE, nu există un consens cu privire la utilizarea tehnologiilor de modificare genetică în practicile agricole. În acest climat ostil, comunitatea științifică este deosebit de preocupată și acordă  o importanță deosebită sublinierii importanței și potențialului tehnicilor de editare a genomului și încearcă să angajeze politica agricolă europeană pe o cale de susținere față de această nouă inovație

Aceste noi tehnici joaca un rol important pentru fermieri in ceeace priveste:„evoluția rezistenței la insecticid” și a „toleranței la erbicid”„managementul dăunătorilor in agricultură”,„interacțiunea plantelor GE cu organismele-țintă” și  “non-țintă”, “interacțiunile între plante, insecte și entomopatogeni”,„impactul sistemului de cultură, managementului și tehnicilor de recoltare specifice.

Implementarea bunelor practici agricole (GAP) va avea deci o importanță crucială.

DSC_0141.JPG

Agricultorii ar trebui să fie informați în mod corespunzător cum să utilizeze semințele GE mai eficient și durabil, ceea ce ar putea contribui la reducerea utilizării pesticidelor, erbicidelor și îngrășămintelor. Noile instrumente agricole digitale nu doar contribuie la producția sustenabilă a alimentelor, ci și la cercetarea și studiile viitoare: tehnologii pentru agricultura de precizie. Instrumentele digitale sunt utilizate în agricultura de precizie și în agricultura climatică inteligentă , care este o cale de a răspunde schimbărilor climatice, de a stimula reziliența și capacitatea sistemelor agricole și alimentare de a se adapta la schimbările climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a spori sechestrarea carbonului.

Biotehnologia (editarea  precisă a genomului, ca instrument)  în sine ar putea îmbunătăți cooperarea între agricultori și cercetătorii din domeniul științei agricole cu scopul de a îmbunătăți tehnologiile existente și de a dezvolta unele noi.

DSC_0137.JPG

Evaluarea ex ante a riscurilor a fost înlocuită treptat de adoptarea și monitorizarea bunelor practici agricole, precum și de punerea în aplicare a agriculturii de precizie și a agriculturii climatice inteligente.

In sesiunea de intrebari si raspunsuri au luat cuvantul, Vicepresedintele ASAS, Valeriu Tabara, Secretarul de Stat din MADR, Maricel Dima, Lucian Buzdugan -fermier, Ion Cioroianu- Asociatia fermierilor romani, Profesor Doru Pamfil, Florentin Badiu –ASAS, Iuliana Ionel- Institutul de Economie Mondiala, Alexandru Baiceanu, Pioneer.

Maricel Dima.JPG

Speackeri au apreciat prezenta numeroasa a specialistilor romani in domeniul biotehnologiilor si ameliorarii genetice, dar si a autoritatilor cu care au discutat probleme de legislatie comunitara.

Evenimentul a fost transmis live de Agrointeligenta pe Facebook si a fost vizualizat de peste 10.600 persoane, primind numeroase like-uri.

IMG_0432.JPG

 

 

 

 

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.