Ziua Semintelor Certificate - Craiova

CRAIOVA LA “ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE” ORGANIZATA de AISR

In prezenta a 140 de invitati, in data de 27 octombrie 2017, a avut loc la Craiova in Hotelul La Rocca  seminarul: “ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE”, peste 80% din totalul persoanelor participante fiind fermieri din judetele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti, Vilcea, Teleorman. Tematica seminarului s-a referit la demonstrarea importantei si beneficiile utilizarii semintelor certificate pentru fermieri.

Este cel de-al treilea eveniment de acest gen organizat de Alianta Industriei Semintelor din Romania, dupa cel din 2016, la CTS -Negresti, jud.Vaslui si cel din luna mai 2017 de la Braila, in parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor  Bucuresti (LCCSMS) si Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor  si Materialului Saditor (ITCSMS Dolj). La eveniment au participat autoritati locale (directii agricole si fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri).

Presedintele AISR, Andrei Marutescu a multumit fermierilor pentru participarea la eveniment si a prezentat cateva realizari ale AISR din ultimii ani.

Au fost prezentate materielele:

• ITSCMS Dolj, director Ofelia Muller a supus atentiei invitatilor trei prezentari legate de

activitatea ITCSMS Dolj: Certificarea oficiala a semintelor; Esantionarea loturilor de samanţă;  Procedura de certificare in laborator a semintelor.

•  LCCSMS - director Carmen Mitrea a vorbit participantilor despre rolul si activitatile

institutiei si importanta sa pentru agricultura romaneasca, accentuand importanta certificarii semintelor. Carmen Mitrea a raspuns la intrebarile invitatilor legate de etichetarea semintelor.

• AISR - director Antonia Ivascu, organizatorul si moderatorul evenimentului a prezentat

materialul intitulat: “BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE”. Au fost mentionate obiectivele si actiunile asociatiei, tendintele mondiale actuale in domeniul agriculturii si piata de seminte din Europa, precum si provocarile ameliorarii plantelor. S-a insistat asupra testarii soiurilor in Romania si a certificarii de catre LCCSMS si ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atentionarii Fermierilor in momentul in care achizitioneaza samanta de la persoane neautorizate.

Antonia Ivascu a aratat faptul ca grupări infracționale care au ca “obiect de activitate” producerea ilegală și contrafacerea  semințelor in zonele cu activitate agricolă puternică, comercializeaza semanta contrafăcută care nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat. Prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului inconjurător. Au fost mentionbate insemnele speciale pe care le au sacii cu samanta certificata, atentionandu-se fermierii sa nu se mai lase atrași si să achizitioneze semințele de la furnizori neautorizați mai ales datorită “prețului”.

• Florentina Georgescu, compania Monsanto a prezentat materialul: “Sămânța certificată –

investind în linia de bază”. Semințele certificate, a aratat Florentina Georgescu sunt produsul final al unui proces îndelungat, care necesită investiții semnificative din partea producătorilor specializați in acest domeniu. Există mulți pași necesari și mai mulți  ani de producție succesivă pentru a obține o varietate de semințe - de la etapa de cercetare și dezvoltare pana la obținerea de semințe certificate cu eticheta albastră distinctivă.

Seminarul s-a dovedit a fi interactiv. Au luat cuvantul femieri care au pus intrebari reprezentantilor AISR, oficialitatilor si companiilor.

Au fost prezenti alaturi de fermierii invitati la eveniment si membri AISR care sustin cultivarea semintelor certificate de catre agricultori.