Liveseed

    

PROGRAMUL LIVESEED IN ROMANIA

 

La Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), la invitatia INCDA Fundulea, partener în proiectul ”LIVESEED - Improve performance of organic agriculture by boosting organic seed and plant breeding efforts across Europe”, finanțat prin programul de cercetare – inovare ”HORIZON 2020” a avut loc in data de 12 martie o intalnire intre institutii ale statului, organizatii, asociatii si o delegație din  UE.

Tema prezentata a fost ”Regulation & policy framework regarding production, use, and transparency of organic seed”, abordata pentru a evalua situația actuală și factorii determinanți privind folosirea și producerea de sămânță ecologică în România.

La intalnire a participat si Presedintele ASAS, Valeriu Tabara, care a prezentat principalele obiective ale ASAS.

Intalnirea a fost moderata de cercetator Toncea Ion la INCDA-Fundulea, iar toti participantii au prezentat pe scurt activitatile organizatiilor. ECOCERT, organism de certificare ecologica in Romania a avut mai multe interventii privind producerea de samanta ecologica.

Programul ”LIVESEED” se ocupa de stimularea producerii de samanta si ameliorarea plantelor cultivate in sistem ecologic in intreaga Europa.

Obiectivele”LIVESEED” sunt:

- promovarea aplicarii armonioase a regulamentului UE privitor la producerea de semintelor ecologice;

- consolidarea bazei de date referitoare la semintele ecologice in UE;

- analiza aspectelor socio-economice legate de producerea si utilizarea semintelor ecologice;

- optimizarea disponibilitatii si calitatii semintelor ecologice;

- elaborarea unei linii orientative pentru testarea si inregistrarea de cultivare ecologice;

- propuneri inovatoare in scopul extinderii gamei de cultivare ecologica existente;

 

LIVESEED are 49 de parteneri in 18 tari din toata Europa, consortiul cuprinzand actori multipli: institute de cercetare, companii de ameliorare si de producere de seminte ecologice, asociatii ecologice, procesatori, comercianti si autoritati nationale.

In cursul discutiilor a reiesit concluzia ca pentru atingerea nivelului de 100% de folosire a semintelor ecologice este nevoie sa fie depasite anumite bariere privind dificultatile tehnice care survin in procesul de producere al semintelor ecologice, numarul insuficient de programe de ameliorare a plantelor pentru cultura ecologica, lipsa informatiilor privitoare la disponibilitatea si cererea de seminte ecologice, aplicarea neunitara a regulamentului UE privind productia ecologica.

Echipa formata din 3 persoane reprezentand Olanda, Belgia si Germania, prezenta in Romania a vizitat 12 state membre, incercand sa stabileasca punctele comune ale programului.

INCDA - Fundulea este implicata in programul de cercetare pentru perioada 2018-2021 la speciile grau, orz si lucerna.

WP 1 a prezentat pachetul de lucru privind politica si regulamentele pentru seminte ecologice si practicile inteligente, prin care s-a creat o baza de date de seminte, prin care se incearca legarea bazelor de date ecologice nationale. In acest mod se imbunatateste transparenta asupra disponibilitatii semintelor ecologice din UE, se accelereaza folosirea semintelor ecologice si se armonizeaza utilizarea bazelor de date in UE. Se incearca crearea unei baze centralizate de date si punerea acesteia pe un router european, unde furnizorii de seminte sa poata incarca ofertele lor, independent de bazele de date nationale. Autoritatile  vor decide daca afiseaza ofertele in in bazele nationale.

Grupul de experti pentru practici inteligente dau sfaturi Guvernelor pe diferite tipuri de cultura si alcatuieste o lista nationala. Se da exemplu Estonia care primeste cu 20% mai multe subventii UE  mai mari pentru folosirea semintelor ecologice. In Letonia instruirea pe acest domeniu este obligatorie, iar in Lituania se acorda o plata suplimentara pentru producatorii de seminte ecologice.

AISR a participat la intalnire la invitatia INCDA-Fundulea si a prezentat obiectivele asociatiei.

20180313_080418_001.jpg

Pe site-ul www.livesed.eu se pot regasi mai multe detalii.

 

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.